Poller Blog - Politika, külső szemmel

Poller Blog - politika, ahogy én látom. Ha lehet, előrejelzés; ha kell, akkor értelmezés.

Facebook

Friss topikok

  • Doberdo: Érdekes okfejtés. Szerintem ennek a kérdésnek a megoldása drámai módon fog történni.Az UNIO a parl... (2012.01.21. 07:28) Meddig marad Orbán? (3)
  • : Lehet. (2012.01.19. 13:57) Miért bomlik az LMP?
  • Poller Blogger: @Doberdo: A Fidesz szempontjából talán optimista, de nem az a Fidesz mostani vezetése szempontjábó... (2012.01.10. 12:31) Meddig marad Orbán? (2)

Archívum

Meddig marad Orbán? (2)

2012.01.08. 21:04 :: Poller Blogger

A tegnapi posztban megnéztük, hogy milyen lehetőségek vannak az IMF hitellel kapcsolatban; ezt a mai hírek is megerősítik: várható, hogy kapunk hitelt, de nem lesz benne köszönet.

 

Nézzük akkor a hazai helyzetet:

- az ellenzéket;

- a kormánypárt(oka)t.

 

Az ellenzék olyan megosztott, amilyen csak lehet, de alapvetően két bandából áll: a "Gyorskocsi utcai koalíció" és a Jobbik. Az előbbi már-már "népfront" jellegű összefogást jelent, de ennek az összefogásnak egy fókusza és egy célja van: az Orbán-kormány elutasítása. Közös kormányzati munkára (jelenleg) alkalmatlanok; elég arra gondolni, hogy egy részük nem is hajlandó együtt mutatkozni Gyurcsánnyal; aki viszont nagyon szeretne velük együtt lenni.

Ez el is vezet minket az ellenzék másik feléhez: a Jobbikhoz. Amilyen profi volt a Jobbik megalakulása után az utcai politizálásban, most annyira átengedi a terepet a "demokratikus ellenzéknek". Ennek egy oka van: kormányra készülnek.

Mert gondoljuk csak végig: ha megbukik a kormány, és a lehetséges váltó koalíció egy asztalhoz sem hajlandó leülni egymással, akkor ki marad? Csak a Jobbik.

 

De bármilyen furcsa is kimondani, mégis van egy másik alternatíva: maga a Fidesz.

 

Persze nem a mostani, KDNP-vel összegyógyult, Matolcsy-s, Hoffman Rózsás banda; hanem a Pokornis, mérsékeltebb szárny. Akik látják, hogy ha folytatóik az eddigi sikertörténet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

és még bejön a csökkentett létszámú parlament is, akkor nekik végük. Legfeljebb önkormányzati szerep marad nekik, ahol nem jó azt írni a kampány plakátra: "Az elmúlt években Bólogató Jánosként támogattam a kormány minden szerencsétlenkedését, de most, most már tényleg önálló és sikeres politikus leszek!". Ennél azért többre lesz ott szükség.

És ebben nem lesznek egyedül a "mérsékeltek"; a kicsit is ambíciózusabb politikusaik is rájönnek majd, hogy ez az út Gyurcsányi mélységekbe vezet.

 

Összegezve mindezt:

- a jelenlegi politikának, pénz hiányában, záros határidőn belül vége;

- a "demokratikus ellenzék" kormányképtelen;

- az ellenzék másik fele, azaz a Jobbik, szalonképtelen, ezért pénzt ők se kapnának sehonnan;

csak egy megoldás marad: a jelenlegi kormánypártok "lázadó" tagjai, kiegészülve az őket (akár kormányon kívülről) támogató "demokratikus ellenzékkel" váltja le a jelenlegi kormányt.

 

Ezt persze mondani könnyebb, mint megcsinálni; különösen úgy, hogy Orbán (a legjobb diktátori hagyományokat követve) minden kritikát magára vesz és megtorol; így bármilyen szervezkedés csak a háttérben folyhat. Ezzel persze megnő a kudarc esélye is...

 

Erről az esélyről, és a lehetséges következményekről a következő posztban bővebben.

 

 

 

2 komment · 2 trackback

Címkék: orbán fidesz kdnp kormányváltás imf hitel

A bejegyzés trackback címe:

https://poller.blog.hu/api/trackback/id/tr13529821

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Civilek a pályánLehet politikát csinálni pártok nélkül? 2012.01.13. 13:31:37

Az Orbán kormány bukása után lesz egy dolog, amit felvéshetünk, mint az ő általuk létrehozott egyetlen jót: ellenükben kialakult a magyar politikai civil szféra. Én, ezen a blogon is, immár tíz éve mondom, írom, hogy addig itt szarból várépítés nem les...

Trackback: Az emberek úgyis a Fidesz után mennek 2012.01.09. 11:57:45

Most a Fidesz gyengének tűnik, de kétségem sincs afelől, hogy magabiztosabban nyerne meg egy előrehozott választást mint a 2010-es választásokat. A 2002. évi országgyûlési választások eredménye mindenkit meglepetésként ért Magyarországon. A közvélemény...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doberdo 2012.01.09. 13:59:36

A fentiek nagyon optimistán hangzanak a Fidesz
szempontjából. Nem valószínű ez a történet.
Inkább az lehet, hogy végre létrejön az Orbán
nélküli nagykoalíció a JOBBIK mellőzésével.
Az nem kérdés, hogy vannak a Fideszben olyanok, akik erre alkalmasak.

Poller Blogger · http://poller.blog.hu 2012.01.10. 12:31:56

@Doberdo: A Fidesz szempontjából talán optimista, de nem az a Fidesz mostani vezetése szempontjából. A kommented második részével egyetértek; ilyesmiről lesz szó a következő posztban (még a mai nap).
süti beállítások módosítása