Poller Blog - Politika, külső szemmel

Poller Blog - politika, ahogy én látom. Ha lehet, előrejelzés; ha kell, akkor értelmezés.

Facebook

Friss topikok

  • Doberdo: Érdekes okfejtés. Szerintem ennek a kérdésnek a megoldása drámai módon fog történni.Az UNIO a parl... (2012.01.21. 07:28) Meddig marad Orbán? (3)
  • : Lehet. (2012.01.19. 13:57) Miért bomlik az LMP?
  • Poller Blogger: @Doberdo: A Fidesz szempontjából talán optimista, de nem az a Fidesz mostani vezetése szempontjábó... (2012.01.10. 12:31) Meddig marad Orbán? (2)

Archívum

Kötelező rendszámcsere - avagy a pazarlás

2012.01.20. 09:26 :: Poller Blogger

"A kormány 12 milliárd forint bevételre számít a gépjárművek rendszámtábláinak cseréjéből" - tudtuk meg a HVG-ből.

Érdemes ezt a hírt jobban megnézni, mert jól jellemzi a kormány tevékenységét; de nem csak a "szívatás" terén.

Az egészben talán a legjellemzőbb az előkészítés és az egyeztetés teljes hiánya; a két érintett minisztérium (NGM és NFM) még most is egymásra mutogat, pár hete még rendeletet hoztak, amiben a régi rendszám szerepelt... ellenben megmondták az EU-nak, hogy ebből lesz 12 milliárd plusz bevétel.

Másik jellemző: a közvetlen bevételszerzés/kiadáscsökkentés helyett megint egy olyan lépés, ami látszólag nem pénzszerzést szolgál, de éppen ezért sokkal többe kerül, mint amennyi pénzt hoz. 

Mert nézzük meg jobban: a 3 millió autón a rendszámcsere több mint 25 milliárd bevételt hoz, de ebből csak 12 milliárd, ami a költségvetésé. Azaz 13 milliárd, a bevételnek több mint a fele nem oda megy, ahova szánták (naivan feltételezve, hogy a táblagyár bevétele csak szükséges rossz, ahogy az utcanévtábláknál is történt). És ez még csak a közvetlen költség; mert erre jön az, amikor 3 millió autó tulajdonosának kell intézkednie, hogy ugyan, az ő autója ki ne maradjon, mert akkor meg jól megbüntetik majd. 

Ha számolunk 3 millió tulajdonossal, akiknek átlag 2 órája megy el a dologra (fél óra a hivatalba, fél vissza, meg persze egy óra ügyintézés), és keresnek mondjuk óránként bruttó 1000 forintot, akkor ez már 6 milliárdos kiesés nemzetgazdasági szinten. És ez feltételezve, hogy mindenki gyalog jutott el a hivatalba, így nem volt semmilyen további költsége a dologgal (pl: üzemanyag, parkolás, vonaljegy...); és persze feltételezve, hogy nem kellett további ügyintézőket csatasorba állítani a megnövekedett ügyfélforgalom miatt. És azzal se számoltunk, hogy költözésnél, tulajváltásnál lehet új rendszámot csináltatni; hogy át kell jelenteni a biztosítónál, parkolótársaságnál, autópálya kezelőnél és még ki tudja hány helyen.

Szóval, a legegyszerűbb esetben is már 31 milliárd költséggel sikerül a 12 milliárd költségvetési "nyereséget" összehozni.

Persze, ne felejtkezzünk el a (szokás szerint nem számszerűsített, de minden bizonnyal óriási hasznot hozó) bűnüldözési könnyebbségről. Ahogy a kormány mondja:

"a járművek területi hovatartozását is feltüntető új rendszámok segítenék a bűnmegelőzést, mert a rendőrség könnyebben kiszúrhatná, ha az ország egy másik részéből való autó tűnik fel az adott vidéken, vagy egy bűncselekmény helyszínén."

Csakugyan, ez hatásos érv. De kérdezzünk már meg pár rendőrt, hogy ugyan, 19 milliárd forintért mi segít többet, ez, vagy inkább 3800 darab új, darabonként 5 milliós rendőrautó? Egyébként ez a pénz nagyjából megfelel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság három évnyi, teljes személyi kiadásának; járulékokkal, bónuszokkal együtt.

 

Ne az emberek fizessék meg?

Vagy legalábbis ne közvetlenül; de inkább duplán?

 

Frissítés 13.09-kor:

Az Origo szerint nem lesz kötelező a csere, csak felmenő rendszerben változik majd a rendszer, legkorábban ősztől.

Mondjuk a rendszer előnyeit ecsetelő NFM indoklás kicsit furcsa:

"Az NFM szerint a régió, megye jelölése hozzájárul a rendszámtábla-felismerő rendszerek hatékonyabb működéséhez." - Ha országos adatbázisból kérdez le a rendszer, akkor igazából mindegy neki; sőt, így még szoftverfrissítés is kell majd, hogy felismerje az új rendszámokat.

"Ennek egyebek mellett a szmogriadóval és a kijelölt helyekre való behajtással kapcsolatos szabályozás eredményes betartatásában, a helyi lakosok által díjmentesen igénybe vehető fizetős útszakaszok használatának ellenőrzésében, vagy az bűnözők kiszűrésének megkönnyítésében is szerepe lehet." - Lásd előbbi megjegyzés; illetve egy megyei szintű rendszám nyilván sokat segít annak az eldöntésében, hogy behajthat-e valaki egy adott utcába... bár azt el kell ismerni, hogy minél kisebb területenként osztják a rendszámot, az annál többet segít a helyben áldogáló, két szép szemére hagyatkozó közlekedési rendőrnek az "idegenek" felismerésében; cserébe annál nagyobb adminisztratív macerát és költséget okoz.

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz rendszám kormány költség rendszám csere ne az emberek fizessék meg

A bejegyzés trackback címe:

https://poller.blog.hu/api/trackback/id/tr973592370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása