Poller Blog - Politika, külső szemmel

Poller Blog - politika, ahogy én látom. Ha lehet, előrejelzés; ha kell, akkor értelmezés.

Facebook

Friss topikok

  • Doberdo: Érdekes okfejtés. Szerintem ennek a kérdésnek a megoldása drámai módon fog történni.Az UNIO a parl... (2012.01.21. 07:28) Meddig marad Orbán? (3)
  • : Lehet. (2012.01.19. 13:57) Miért bomlik az LMP?
  • Poller Blogger: @Doberdo: A Fidesz szempontjából talán optimista, de nem az a Fidesz mostani vezetése szempontjábó... (2012.01.10. 12:31) Meddig marad Orbán? (2)

Archívum

Meddig marad Orbán? (1)

2012.01.07. 22:45 :: Poller Blogger

 

Bár a Fidesz többsége stabilnak tűnik, és a törvénygyár is egyre gyorsuló ütemben működik, mégis elképzelhető, hogy 2014-ben már nem Orbán Viktornak hívják majd a miniszterelnököt.
 
Ehhez persze szükséges a külső és a belső nyomás is; ma lássuk a külsőt, holnap pedig a fontosabbat, a hazai tényezőket.
 
Nézzük, mik a lehetőségek a következő hónapokra:
1: megkapjuk az IMF hitelt, komolyabb feltétel nélkül;
2A: megkapjuk az IMF hitelt, kemény feltételekkel;
2B: kapunk IMF hitelt, ha lemond a kormány;
3: nem kapunk hitelt.
 

1: a kormány szempontjából újabb egy évre béke van, és ebbe belefér az is, ha pár törvényt vissza kell vonni. Elvégre van elég, és bármikor lehet újakat hozni, vagy nem igaz?

Cserébe ennek szinte minimális az esélye, köszönhetően a kormány eddigi tevékenységének.

 

2A: na, ez már kellemetlenebb. Ha a pénzért cserébe ismét „ortodox” gazdaságpolitikát kell folytatni, fel kell adni a „szabadságharcot”, esetleg fel kell függeszteni a népi nemzeti demokrácia építését, az újabb komoly arcvesztést jelent majd. Ez persze eddig se jelentett problémát, volt már pár példa 180 fokos fordulatra eddig is.

A Fidesz népszerűségének mondjuk nem tenne jót; se a vereség, se a cserébe elvárt keményebb intézkedések. Ellenben ez a legvalószínűbb lehetőség.

 

2B: elképzelhető, de nem valószínű forgatókönyv. No nem azért, mintha olyan népszerű lenne az Orbán kormány külföldön; inkább a szóba jövő alternatívák (hiánya) miatt. Meg persze azért is, mert sok minden elképzelhető, de Orbán lemondása nem könnyen.

 

3: erre is van esély, de nem sok; legfeljebb akkor, ha a 2A-féle feltételek túl soknak tűnnek a kormány számára, és inkább visszadobja őket.

Ekkor persze jön a beomló forint, a még bóvlibb besorolás, államosítás és amit még hajlandó valaki megvenni, annak a rapid pénzzé tétele (pl: MOL részvények, ez már most is sikertörténet). Meg persze kuncsorgás mindenütt, ahol valami pénzt szagol a kormány; oroszok, arabok, kínaiak; ez már most is legalább akkora sikersztori, mint a MOL részvényes akció.

Aztán amikor az így szerzett pénzből is kifogyunk, akkor game over.

 

Mivel a külföld sem az Orbán kormány további ámokfutásában, sem egy magyar összeomlásban vagy államcsődben nem érdekelt, így marad a 2A: kemény, de még éppen elfogadható feltételekkel.

Hogy ez milyen további fejleményekkel jár majd itthon, arról a holnapi postban bővebben.

Szólj hozzá!

Címkék: politika orbán fidesz imf hitel

A bejegyzés trackback címe:

https://poller.blog.hu/api/trackback/id/tr993527512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása