Poller Blog - Politika, külső szemmel

Poller Blog - politika, ahogy én látom. Ha lehet, előrejelzés; ha kell, akkor értelmezés.

Facebook

Friss topikok

  • Doberdo: Érdekes okfejtés. Szerintem ennek a kérdésnek a megoldása drámai módon fog történni.Az UNIO a parl... (2012.01.21. 07:28) Meddig marad Orbán? (3)
  • : Lehet. (2012.01.19. 13:57) Miért bomlik az LMP?
  • Poller Blogger: @Doberdo: A Fidesz szempontjából talán optimista, de nem az a Fidesz mostani vezetése szempontjábó... (2012.01.10. 12:31) Meddig marad Orbán? (2)

Archívum

Meddig marad Orbán? (3)

2012.01.10. 22:37 :: Poller Blogger

Lássuk, hogyan tudja megbuktatni a Fidesz a kormányt!

 

Először is: önmagában sehogy. Hiába elég (még az új "Alaptörvény" szerint is) a képviselők egyötödének a támogatása egy konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásához, a "lázadó" fideszesek önmagukban nem lesznek képesek biztosítani a szükséges feles többséget.

 Ehhez nézzük meg a jelen helyzetet:

Ez ugye elég egyértelmű.

 

Ha (a korábbi posztoknak megfelelően) feltesszük, hogy a Fidesznek legalább egy része megelégeli a támogatottsági mélyrepülést és a kormány tevékenységét, és szintén elfogadjuk, hogy (már csak a politikai retorzióktól való félelem okán is) a sikeres váltásban érdekeltek, akkor a következőkre jutunk:

- önmagukban a lázadó fideszesek nem képesek leváltani a kormányt (nem valószinű, hogy egyszerre csak, csendben 85%-ot meghaladó támogatottsága lenne a párton belül a váltásnak);

- ezért szövetségeket keresnek majd.

Mivel az Orbán-kormány leváltása (a Fidesz részéről legalábbis) csak a mostaninál "nemzetközileg együttműködőbb" kormánnyal elképzelhető, így a Jobbik már ki is esik, mint potenciális szövetséges. A "demokratikus ellenzék" ugyanakkor saját (MSZP, DK esetében: maradék) hitelét veszíti el, ha egy ilyen esetben nem támogatja Orbán leváltását egy jelentősen nyugatosabb, "szakértő" vezetésre.

Ha ennek alapján (némileg egyszerűsítve) elfogadjuk, hogy a "gyorskocsi utcaiak" támogatják, a Jobbik pedig elutasítja a váltást, akkor a Fidesz képviselői közül 54%-nak, azaz a 226 főből 122-nek a támogatása szükséges.

Egy ilyen, "új" parlament megoszlása itt látható (ahol az új elnökhöz pártolt fideszesek a "Lázadók", a továbbra is Orbánhű képviselők a "Bukottak" (utóbbiak fidesz és KDNP-ek egyaránt)):

(Ebben az esetben azzal a logikus feltételezéssel éltünk, hogy a KDNP képviselői mind hűségesek lesznek Orbánhoz; ez erősen valószinű, tekintve, hogy nélküle a Parlament közelében sem lennének)

 

Persze, az egész gondolatmenetből már csak egy dolog hiányzik: az új kormányfő személye. Aki emlékszik még, hogy milyen komédia zajlott az MSZP-ben, mire Bajnait előrántották a kalapból, az sejtheti, hogy ez az egész talán legnehezebb része.

Az új jelöltnek ugyanis számos feltételnek meg kell felelnie, de ezek a legfontosabbak:

- elismert a jobboldalon (nyilván, különben nem jelölik);

- elismert, de legalábbis elfogadható a baloldalon is (különben nem lesz elég a támogatottsága a szavazáskor);

- a "külföld" is elhiszi róla, hogy nem csak demokratikusabb és szavahihetőbb lesz, mint a mostani banda, de a számokhoz is jobban ért majd (különben még sem le se zajlik a szavazás, de már összeomlik a forint).

 

Hogy van-e, lesz-e ilyen személy; ez még a jövő zenéje. Mindenesetre jó lesz fülelni; ha tovább folytatódik a mostani "kormányzás", vagy ha megbukik egy ilyen váltási kísérlet; vagy ha az IMF/EU/"szabadkőműves összeesküvés" buktatja meg a kormányt, az elkerülhetetlenül Jobbik győzelemhez vezet.

1 komment · 2 trackback

Címkék: orbán fidesz eu kdnp jobbik imf kormányváltás jobbik kormány konstruktív bizalmatlanság

A bejegyzés trackback címe:

https://poller.blog.hu/api/trackback/id/tr573535580

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért éppen Bajnai Gordon? 2012.01.13. 15:53:11

Orbán Viktornak jelenleg nincs alternatívája sem a kormányoldalon, sem az ellenzékben. Magyarországon jelenleg egy ilyen ember van, de őt – egyelőre – nem érdekli a politika....

Trackback: Fidesz sírvers 2012.01.11. 13:22:04

Mit írnál az FMPSZ, azaz a volt Fidesz sírkövére? (Fidesz--> FMPP--> FMPSZ.) Mert az F. Magyar Polgári Szövetségnek is szüksége lehet erre. Hiszen az SZDSZ, MIÉP, MDF, FKGP és sok más egykor kormányerőt is képviselő párt sírja felett ma már csa...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doberdo 2012.01.21. 07:28:29

Érdekes okfejtés. Szerintem ennek a kérdésnek a megoldása drámai módon fog történni.Az UNIO a parlamenten belül nyilván keresi a lehetőségeket, de nem kizárt egyidejűleg egy jelentős parlamenten kívüli nyomásgyakorlás is.Azt, hogy milyen jelentős támogatói lehetnek a szemellenzős jobb oldalnak megcsodálhattuk pl. a Plagi Bácsi egri látogatásakor is. Ezek a támogató figurák a kádár kor szellemileg sötét bugyraiból valók és sajnos még ezekkel is számolni kell.
süti beállítások módosítása